Tidningen borätt Rökning i bostadrätt - detta gäller

Det är många som störs av rökande grannar men det är faktiskt näst intill omöjligt för en förening att göra något åt det. Rökning på balkong, eller inne i den egna bostaden, hör till vad som brukar kallas "normal typ av störning man måste tåla i ett flerfamiljshus". 

Det finns prejudikat

Efter att det prövats rättsligt i både hyresnämnd och miljödomstol så har det ansetts godtagbart att röka fler än 20 cigaretter om dagen på en balkong. Flera rättsfall säger att den som störs av röken får gå in och stänga fönster och dörrar. 

Detta kan naturligtvis komma att ändras och då kan man föreslå för sina rökande grannar att testa e-cigg med e-juice. Då slipper du röklukten, och din granne slipper röka. 

Kan man inte skapa regler i en BRF?

Jo, men då måste alla medlemmar gå med på det. Skulle det sedan bli så att någon bryter mot det så är det högst osäkert om föreningen kan vidta några rättsliga åtgärder ändå. Det man kan förbjuda är rökning i gemensamma utrymmen. Det är allmänt vedertaget att man inte får lov att röka i tvättstugor, trapphus eller andra ställen där alla ska kunna vistas. 

Det är ju förbjudet i hyreslägenheter?

Om det står i hyreskontraktet att lägenheten är rökfri så är det förbjudet. Däremot kan en hyresvärd aldrig ändra ett pågående kontrakt. man ska inte jämföra en hyresrätt med en bostadsrätt. De som bor i en BRF kan mer jämföras med en villaägare som då har mer frihet i sitt eget boende. 

27 Jun 2020

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)