Tidningen borätt Göra om badrummet

Går du i tankarna att göra om badrummet, kanske renovera upp det helt och hållet. Oftast är det en god idé att anlita hantverkare för badrumsrenovering, då det krävs för både el och VVS. Dock finns det ändå förberedelser inför badrumsrenovering som du kan göra på egen hand. Dels planera hur det ska se ut, dels sedan riva ut det gamla badrummet på egen hand. Just att riva ut det själv, gör att kostnaden minskar på din renovering. 

Börja med planeringen

Det du ska börja med innan du river ut det gamla badrummet är att planera hur det nya ska se ut. Samt att du ska sätta en budget, vad allt får kosta. Du bör mäta och rita upp hur du vill att det ska se ut. Fundera på olika lösningar och vad du vill ha för material och inredning med mera. 

Vad är det som kostar?

Det finns stora kostnader så väl som mindre kostnader när ett badrum ska renoveras. De största kostnaderna är dessa:

  • Golv, väggar, tak
  • Dusch, badkar, handfat och toalett
  • Belysning
  • Kommoder och skåp
  • Hantverkare

När det gäller kakel och klinker så finns ju dessa i olika prisklasser, och kvadratmeterpriset kanske låter lågt, men tänk på hur stor yta som ska täckas när du beräknar kostnaden. Sedan får man även vad man betalar för.

När du ska välja dusch eller badkar, så kan det dra iväg en del i pris. Sedan ska de ju dessutom installeras.

Belysning i badrummet är viktigt och ofta är det bra att ha flera olika typer samt en dimmer. Även här krävs hjälp med installation, som kostar pengar.

Något som kan vara dyrt att köpa är kommoder och skåp till ditt badrum. Men det är bra att ha detta då du vill ha bra lagring för handdukar, toapapper, hygienprodukter med mera.

Det som du måste ha hantverkare eller professionell hjälp med är vatten- och avloppsinstallationer samt elinstallationer. Så det är bra att räkna in detta i din budget. 

Sedan kan även små detaljer som för sig är billiga tillsammans kosta en del. Så ha en bra budget när du planerar att renovera ditt badrum.

11 Jun 2020

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)